بوتاکس چیست؟

به صورت خلاصه بوتاکس یک ماده صناعی مشتق از بوتولینوم توکسین می باشد که مقاصد درمانی و زیبایی دارد. سم بوتولینوم در کاهش چین و چروک پوست و درمان بیماری های مرتبط با سیستم عصبی و اسکلتی کاربرد دارد.
اگر فردی قصد تزریق بوتاکس دارد باید با پزشک متخصص در مورد خطرات، عوارض، هزینه و سایر ملاحظات صحبت کند.

بوتاکس یا بوتولینوم توکسین نوعی سم می باید که از باکتری کلستریدیوم بوتولینوم ترشح میشود که این باکتری به صورت طبیعی در خاک، دریاچه و دستگاه گوارش پستانداران و ماهی وجود دارد. خود باکتری بی خطر است ولی وقتی جمعیت سلولی زیاد گردد و به نقطه ای برسد، باکتری شروع به تولید و ترشح سم بوتولینوم که عامل بیماری بوتولیسم است می کند. ناگفته نماند که ۱ گرم از سم بوتولینوم می تواند ۱ میلیون انسان و ۲-۳ کیلوگرم از آن تمام انسان های کره زمین را از بین ببرد. هر چند این سم می تواند چنین خطرناک باشد ولی مقداری که در علم پزشکی استفاده میشود ایمن می باشد و عوارض جانبی آن کم است.

بوتاکس همان بوتولینوم توکسین در دوزهای کم می باشد که به صورت صناعی تولید می شود. این دارو به صورت موقت باعث فلج عضله می شود که در درمان بیماری های عضلانی و عصبی به کار می رود. تولیدات صنعتی بوتولینوم توکسین شامل اُنابولینوتوکسین A (بوتاکس)، آبوبوتولینوتوکسین A (دیسپورت)، اینکوبوتولینوتوکسین A (زئومین)، ریمابوتولینوتوکسین B (میوبلاک)، پرابوتولینوتوکسین A (ژووئو) می باشد. هر چند در میان عامه کلمه بوتاکس جهت توصیف همه انواع می باشد اما آن اسم تجاری یکی از شاخه های مواد تولیدی مشتق از سم بوتولینوم می باشد.

سن مجاز تزریق بوتاکس از ۱۸ الی ۶۰ سالگی می باشد. بهترین سن تزریق جوانی می باشد که هنوز خطوط چین و چروک ماندگاری در صورت وجود ندارد.

بوتاکس چگونه کار می کند؟

بوتولینوم توکسین و تمام مشتقات آن نوعی نوروتوکسین می باشند که  با چسبیدن به عصب مانع ترشح استیل کولین از آن فیبر عصبی در نتیجه انقباض عضلانی رخ نمی دهد و به صورت موقت عضله فلج و شل می شود.

کاربرد تزریق بوتاکس در زیبایی

استفاده اولیه زیبایی از این ماده در کاهش چین و چروک صورت می باشد. طبق آمار و سرشماری ها، تزریق این سم محبوب ترین پروسیجر زیبایی می باشد. اثر بوتاکس موقت و ۲ تا ۶ ماه، بسته به نوع درمان ماندگار می ماند.

رایج ترین درخواست مراجعین تزریق بوتاکس همانند مصپورت و دیستون شامل بهبود چین و چروک صورت از جمله بین دو ابرو و خطوط اخم، خطوط دور چشم یا پنجه کلاغی، خطوط پیشانی و پوست پرتقالی چانه می باشد. هرچند تاییدیه سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) تنها در تزریق ناحیه گلابلا (خطوط اخم)، پیشانی و خطوط پنجه کلاغی می باشد.

ناگفته نماند استفاده از بوتولینوتوکسین در زیبایی در اینجا ختم نمی شود. این ماده همچنین برای بالا بردن گوشه لب، بالا بردن دم ابرو، رفع چین و چروک گردن ، نمایان کردن زاویه فکی، کوچک کردن منافذ و کاهش قرمزی در بیماران روزاسه و … کاربرد دارد.

این ماده از جمله مصپورت و دیستون می تواند در همراهی با سایر موارد تزریقی یا به صورت مزوبوتاکس نیز استفاده گردد.

 بعضی افراد از بوتاکس مو جهت کاهش تعریق کف سر استفاده می کنند. لازم به ذکر است که این یک اصلاح اشتباه می باشد که از مواد آرایشی در زیبایی ساقه مو استفاده می شود.

کاربرد تزریق بوتاکس در علم پزشکی 

علاوه بر کاربرد بوتاکس در زیبایی، این ماده به عنوان یک روش درمانی در علم پزشکی به خصوص در درمان بیماری های عصبی-اسکلتی استفاده می شود. 

موارد مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا در استفاده در درمان بیماری ها شامل:

۱. اسپاسم اندام فوقانی در افراد بالای دو سال

۲. استراببسم یا لوچی چشم در افراد بالای ۱۲ سال

۳. تعریق زیر بغل شدید یا هایپرهیدروز

۴. پیگیری از میگرن در افراد مبتلا به سردر میگرن که حملات آنها حداقل ۴ ساعت در حداقل ۱۵ روز در ماه

۵. کاهش علايم مثانه عصبی که به درمان های معمول جواب نمیدهند

۶. اسپاسم پلک به دنبال دیستونی

۷. درد گردن به علت دیستونی گردنی

سایر موارد کاربرد درمانی آن عبارتند از:

۱. ریزش مو

۲. ترشح بیش از حد غدد غرق

۳. پسوریازیس

۴. اگزمای کف دست و پا یا اگزمای دیس هیدروتیک

۵. اختلال اسفنکتر آنال

۶. نورالژی به دنبال زونا

۷. درد و ناراحتی در واژن بدون علت مشخص یا ولودینا

۸. بیماری رینود با درگیری گردش خون

۹. اختلال در بلع یا آشالازی

گرگرفتگی و قرمزی صورت، کلویید و اسکار یا جای زخم، هیدرآدنیت سوپراتیو، تاول های بیماری هیلی هیلی از مواردی هستند که این درمان در مطالعات سودمند بوده اند.

عملکرد بوتاکس

پزشک با انحلال توکسین صناعی در نرمال سالین، محلول را در بافت مورد نظر تزریق میکند.

شروع اثر بوتاکس ۲۴ الی ۷۲ ساعت بعد از تزریق می باشد و بسته به نوع درمان اثر آن ۲ الی ۶ ماه می ماند.

در صورت بارداری یا شیردهی، مصرف یک سری داروها همانند جنتامایسین یا بیماری های نورولوژیک همانند میاستنی گراویس یا سابقه حساسیت به اجزای بوتاکس از تزریق بوتاکس خودداری کنید.

انواع بوتاکس

همانطور که در قسمت مقدمه اشاره شده انواع مختلف سم بوتولینوم وجود دارد. اکثر ماده مورد استفاده در زیبایی از نوع آبوبوتولینوتوکسین A می باشد. این نوع از بوتاکس با نام های تجاری مختلفی در ایران وجود دارد. بوتاکس مصپورت و دیستون دو نوع بوتاکس ایرانی مورد تایید سازمان وزارت بهداشت با تاثیر رضایت بخش و ماندگاری خوب می باشد. لازم به ذکر است دیسپورت از نوع آبوبوتولینوتوکسین A می باشد که توسط شرکت گالدرما سوئیس تولید می شود.

بوتاکس دیستون بهتر است یا مصپورت؟

همانگونه که در قسمت قبلی اشاره شد بوتاکس مصپورت و دیستون تنها انواع بوتاکس ایرانی مورد تایید می باشد که هر دو برند از کیفیت خوب و درصد رضایت بالا برخوردارند.

عکس بوتاکس قبل و بعد

جهت مشاهده تاثیر مصپورت و دیستون در رفع چین و چروک اینجا  را کلیک کنید.

کرم بوتاکس

کرم بوتاکس یا شبه بوتاکس ها با استفاده از نانو تکنولوژی تولید شده و به صورت موضعی استفاده می شوند. این کرم در استفاده طولانی مدت می تواند موجب کاهش چین و چروک سطحی شود.

قیمت بوتاکس

هزینه بوتاکس بسته به نوع بوتولینوم توکسین، تخصص پزشک، هدف از تزریق، محل تزریق و مقدار واحد تزریق بوتاکس می باشد.

در مقاصد زیبایی تزریق سم بوتولینوم:

هزینه ی تزریق فوقانی صورت برای رفع خطوط اخم، پیشانی و پنجه کلاغی بسته به نوع ماده تزریقی متفاوت است ولی در محدوده ی ۱.۳۰۰ الی ۲.۵۰۰ هزار تومان می باشد. پروسه تزریق مصپورت صورت حدود ۱۵-۲۰ دقیقه می باشد. اثر آن ۳-۵ روز بعد از تزریق شروع می شود که پزشک ممکن است سه هفته بعد از تزریق، ترمیم بوتاکس انجام دهد. تکرار تزریق هر ۴-۶ ماه می باشد. فرد بعد از تزریق مصپورت می تواند به زندگی معمول خود برگردد. در مقاصد درمانی می تواند تحت بیمه قرار گیرد که در این مورد از بیمه ای که تحت پوشش آن هستید پرس و جو کنید.

در تزریق بوتاکس از تخصص و تبحر پزشک معالج مطمئن شوید. در کلینیک پوست، مو و زیبایی درموگه تمام تزریقات توسط پزشک متخصص انجام می شود.

آیا تزریق بوتاکس خطر یا عارضه ای دارد؟

درد تزریق این پروسیجر کم و برای عموم افراد قابل تحمل است. 

بسته به نوع تزریق و پاسخ فرد ممکن است در موارد کمی عوارض ناخواسته ای همچون خشکی چشم، ناراحتی معده، بی حسی، درد مختصر تورم یا کبودی در محل تزریق، سردرد، افتادگی موقت پلک، یا علائم ناخواسته مربوط به انتشار دارو در بافت های اطراف محل تزریق رخ دهد.

در صورت سابقه حساسیت به این ماده یا عفونت محل تزریق از تزریق بوتاکس خودداری شود.

به صورت خلاصه بوتاکس یک ماده صناعی مشتق از بوتولینوم توکسین می باشد که مقاصد درمانی و زیبایی دارد. سم بوتولینوم در کاهش چین و چروک پوست و درمان بیماری های مرتبط با سیستم عصبی و اسکلتی کاربرد دارد.اگر فردی قصد تزریق بوتاکس دارد باید با پزشک متخصص در مورد خطرات، عوارض، هزینه و سایر…

کاربر
کاربر
مقالات: 3

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *